2009. február 24., kedd

ZSELENSZKY: SZÍVRÁK / verseskötet

Írta: török-zselenszky tamás

Címe: szívrák


A fülszöveget Fenyvesi Ottó írta.
Szerkesztette: Szegedi Kovács György.
Miegymás: Ivanics Zsolt
Kiadja: Vörösmarty Társaság 2008.
Felelős kiadó: Bakonyi Kovács István

FÜLSZÖVEG

Támogatni kell a költőket és nem csak pénzzel és egyébbel, hanem jó szóval is, bíztató szóval, mert ez néha többet jelenthet mindennél. Nincs védtelenebb, mint a költő, amikor magára veszi a világ gondját, s megpróbál eligazodni, választ adni – ilyenkor ugyanis ki kell tárulkoznia, ki kell bújnia minden páncélból, és saját lelkét kell felajánlania a kísérletre, hangszerként: hogy megszólal-e a világ?
Nagy szükség van a költőkre, nem is tudjuk, hogy mekkora! Kevesen tudják, hogy amikor az első embert fellőtték az űrbe, a felkészítés során verset tanult meg fejből, hogy ne féljen a nagy magányában, hogy ne legyen egyedül a nagy világűrben, hogy ne legyen üres a lelke!

Török-Zselenszky Tamás első kötetének versei jó adottságokkal rendelkező, tehetséges fiatal költőről tanúskodnak. Egy érzékeny, romantikus alkatú költő habitusa rajzolódik ki a SZÍVRÁK című kötetből, egy olyan fiatal költőé, aki következetesen, töretlen hittel és bizalommal törekszik önmaga lehetőségeinek megvalósítására, a világ rejtett összefüggéseinek művészi kimondására.

Fenyvesi Ottó

-----

Ajánló:

Éveken át írta verseit úgy, hogy senkinek sem mutatta meg, nem is akarta megmutatni, nem is érdekelte, hogy valaha is valaki elolvasná.
Aztán „megjelent nekem, mint egy idétlennek.”
Sokan megkerestek már ilyen-olyan szövegekkel, régi formákat idézni akaró bugyuta gondolatokkal, csetlő-botló rímmel, ritmussal, vagy a főiskolások szabad verset írni próbáló jópofa soraival.
De ez más volt.
Azonnal megfogott a hótiszta saját hang, az a bizonyos mélyből fakadó, a minden más hangtól megkülönböztethető élő forrás.

Szegedi Kovács György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése